Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

25η ΜΑΡΤΙΟΥ   Μεγάλη θρησκευτική και εθνική γιορτή.Ο Ευγγελισμός της Θεοτόκου και η αρχή της επανάστασης του 21.Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες.
   Λόγω της ημέρας κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε μία μάχη που ίσως δεν είναι τόσο γνωστή, αλλά υπήρξε καθοριστική για την απελευθέρωση μεγάλου τμήματος της Ελλάδος.Το Υψηλάντης είναι χωριό του νομού Βοιωτίας του δήμου Αλιάρτου. Είναι χτισμένο στις πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από την πεδιάδα της Κωπαΐδας, σε υψόμετρο 200 μέτρων. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βρασταμίτες[2], ονομασία που διατήρησε μέχρι το 1953. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στον αγωνιστή της επανάστασης του 1821, Δημήτριο Υψηλάντη ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς τους Τούρκους στην μάχη της Πέτρας που διεξήχθη στην περιοχή το 1829.

Η Μάχη της Πέτρας ήταν η τελευταία πολεμική συμπλοκή της επανάστασης του 21.

Το ιστορικό της μάχης


Λίγες μέρες μετά την λήξη της Δ' Εθνικής Συνέλευσης του Άργους, το φθινόπωρο του 1829, τελείωσε και η Ελληνική επανάσταση του 1821. Η παρέμβαση του Γαλλικού στρατού με την Εκστρατεία του Μωριά των 13-15.000 στρατιωτών που έδιωξαν τον Ιμπραήμ και τα στρατεύματά του τον προηγούμενο χρόνο και η προέλαση των Ρώσων στην Αδριανούπολη κατά το Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828–1829 ανάγκασαν τον σουλτάνο να απομακρύνει από την Ελλάδα όλο τον στρατό. Ο Αρχηγός Ασλάν βέης διατάχτηκε να συνοδεύσει όσους Τούρκους παρέμειναν στην Αττική και Βοιωτία. Ο Ασλάν επιστρέφοντας από την Αθήνα ήταν αναγκασμένος να πορεύσει μέσα από το στενό πέρασμα της Πέτρας μεταξύ της Λειβαδιάς και των Θηβών. Εκεί τον περίμενε ο Δημήτριος Υψηλάντης, έτοιμος να υπερασπιστεί την διάβαση, και έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ασλάν υπέστη δεινή ήττα και υπέγραψε συνθηκολόγηση. Με την συνθήκη αυτή οι Τούρκοι δέχτηκαν να εκκενώσουν την Ανατολική Ελλάδα, εξαιρούμενης της Ακρόπολης των Αθηνών και του φρουρίου Καραμπαμπά.
                                                              Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο οποίο είχε στήσει το στρατηγείο του ο Δημήτριος  Υψηλάντης.Στα κελιά του Μοναστηριού στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 οι πασάδες Οτζάκ και Ασλάμπεης ταπεινωμένοι από την στρατηγική ικανότητα του Υψηλάντη αναγκάστηκαν να δώσουν εγγράφως τη λευτεριά της Ρούμελης.                                           
                                             ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!!
5 σχόλια:

 1. Χρόνια πολλά και του χρονου με υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρόνια πολλά!!! Και του χρόνου!!!
  Πολύ ωραίο και ενημερωτικό το αφιέρωμά σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. χρονια μας πολλα και ελευθερα οπως ειπατε!
  να ειστε καλα!
  καλημερα!
  φιλακια πολλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρόνια πολλά! Πολύ ωραίο και ενημερωτικό το εφιέρωμα! Μπράβο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ωραία η ανάρτηση αυτή την μάχη την αγνοούσα και ευχαριστούμε . Οφείλουμε να θυμόμαστε αυτούς τους αληθινούς ήρωες.
  Φιλάκια και στις δυο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή