Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑΔΑΙΝΑ

                            
Στον Ξηρόκαμπο Λέρου, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο πάνω στα βράχια της ακτής, σε ...
θέση όπου κατά την παράδοση, ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια, βρήκε μέσα σε μια σχισμή στα βράχια, την εικόνα της Παναγίας.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση κάποιος ψαράς καθώς μάζευε κοχύλια δαγκώθηκε από κάβουρα. Εκείνη τη στιγμή είδε σε μια σχισμή στα βράχια την εικόνα της Παναγίας. Αμέσως προσευχήθηκε και η πληγή έκλεισε. Βλέποντας το θαύμα πήρε την εικόνα και με ευλάβεια την πήγε στην εκκλησία διηγούμενος στους συμπατριώτες του το γεγονός. Το ίδιο βράδυ είδε όνειρο μια μαυροφορεμένη γυναίκα που του είπε: «να με ξαναβάλεις στο ίδιο σημείο που με βρήκες». Την άλλη μέρα το πρωί μετά από έρευνες ξαναβρέθηκε η εικόνα στο ίδιο σημείο των βράχων, που ήταν και την προηγούμενη. Μετά από αυτά αποφασίστηκε να χτιστεί μια μικρή εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα.

Μία άλλη εικασία είναι ότι το εκκλησάκι φτιάχτηκε στα 1796 από Λεριούς μαστόρους κατά παραγγελία ενός ψαρά από την Κάλυμνο. Ψαρεύοντας καβούρια με καμάκι ο Καλύμνιος ανέσυρε μια σανίδα γεμάτη καβουρομάνες και οστρακοειδή και όταν την καθάρισε είδε ότι επάνω της ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα της Παναγίας. Την ονόμασε Καβουράδαινα και την έβαλε στο εικονοστάσιο του σπιτιού του στην Κάλυμνο.
Την ίδια νύχτα στον ύπνο του εμφανίσθηκε μια μαυροφορεμένη γυναίκα και του είπε: «Πήγαινέ με πίσω και χτίσε το σπιτάκι μου». Την επόμενη μέρα πήγε και έβαλε μαστόρους να χτίσουν μια μικρή εκκλησία κοντά στο σημείο που βρήκε την εικόνα. Όμως η Παναγία ξαναεμφανίσθηκε στον ύπνο του τρεις μέρες μετά. Ο ψαράς αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Λέρο, είδε το εκκλησάκι γκρεμισμένο και την εικόνα στον ίδιο βράχο που τη βρήκε. Υπακούοντας στις εντολές Της, έχτισε ξανά το εκκλησάκι στο ακριβές σημείο της ανεύρεσης.
Η παλιά εικόνα σήμερα βρίσκεται στο εκκλησιαστικό μουσείο στο Κάστρο. .http://stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9643.htmlΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ !!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!

6 σχόλια:

 1. Χρόνια Πολλά και καλά κορίτσια.
  Και του χρόνου με υγεία.
  Παντού υπάρχει η Παναγιά μας, ευτυχώς και μας προστατεύει τους ανάξιους.
  Φιλάκια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πανεμορφοοοοοοοοοοοοο....και απιστευτοοοοοοοο....χαρηκα που το ειδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. I want to show my affection for your kind-heartedness for folks who must have guidance on in this subject. Xtrasize Your special dedication to getting the message up and down came to be remarkably good and have surely empowered others like me to reach their endeavors. Your own useful help denotes much a person like me and somewhat more to my peers. Warm regards; from all of us.http://realcemasculinobr.com/xtrasize/


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ καθυστερημενα διάβασα την ιστορία αυτή τηςΠαναγια μας.. πρωτη φορα την ακουω... πολύ ομορφο το εκκλησακι... να περνατε ομορφα κοριτσια φιλακιααα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή